Poznaj smaki podhalańskiej kuchni!

Całe dziedzictwo kucharskie Podhala to potrawy proste, ale urzekające. Duże znaczenie ma tutaj położenie geograficzne
(u podnóża wysokich gór, gdzie panuje surowy klimat, mało jest pól uprawnych, gleba jest kamienista i uboga, uprawa roślin ustępuje hodowli zwierząt), izolacja oraz zwyczajna bieda regionu, która sprawiły, że tradycyjna kuchnia podhalańska jest kuchnią bardzo skromną. Do maksimum wykorzystującą możliwości małej, ubogiej zagrody, która żywiła się tym, co pozostało po produktach na sprzedaż. Poniżej znajdziesz krótki artykuł, dotyczący smaków podhalańskiej kuchni. Przeczytaj go koniecznie!

Co znajduje się w kuchni podhalańskiej?
Zacznijmy od tego, że kuchnia góralska oparta jest głównie na mąkach, ziemniakach i kaszach, które mieszano z wodą i gotowano do zgęstnienia. Poza tym w miejscowej kuchni spotkamy również kapustę, najlepiej kwaszoną w całości i gotowane w całości ziemniaki. Natomiast omasty czyniono z topionej słoniny, skwarek lub oleju lnianego. Jeżeli chodzi o przetwory mleczne to były to serwatka, maślanka i żentyca, płyn z podpuszczką pozostały po produkcji oscypków. Od święta pojawiało się mleko owcze czy krowie.

Charakterystyczne potrawy podhalańskie
Przede wszystkim do typowych potraw regionu zaliczamy: bryjkę (gotowana w słonej wodzie mąka, czasem z kaszą manną, okraszona tłuszczem), kluskę (gęstsza bryjka), haluski (kluski mączno-ziemniaczane), następnie zupy: kwaśnicę (gęsta, zasmażana, z kiszonej kapusty i mięsa, podawana z ziemniakami) i czosniankę (ugotowane ziemniaki zalane wrzątkiem i gotowane z cebulą, czosnkiem i miętą), wreszcie moskole (pieczone na blasze placki z gotowanych ziemniaków, mąki, soli i wody), które niekiedy zastępowały chleb.

Lokalne potrawy – dlaczego warto ich próbować?
Dzisiejsza kuchnia podhalańska jest zróżnicowana i pełna inspiracji - nie tylko z sąsiednich regionów, różnią się także potrawy poszczególnych gospodyń, które konkurują ze sobą o podniebienia turystów. W związku z tym znajdziemy tu dania nawiązujące do kuchni słowackiej, czasem austriackiej, niemieckiej, węgierskiej czy rosyjskiej (moskole) oraz kuchni innych regionów: Podbeskidzia, Spiszu, Orawy, Żywiecczyzny czy Sądecczyzny. Dania regionalne w zasadzie przetrwały tylko w nazwach potraw serwowanych w lokalnych restauracjach i karczmach, a dawne przepisy odeszły w zapomnienie lub, ze względu na bogacenie się lokalnej ludności i otwarcie regionu na turystykę, zostały zmienione i dopasowane do gustów przyjezdnych. Jednak mimo to, warto jednak skusić się i spróbować lokalnych specjałów, żeby poznać tradycje żywieniowe panujące w innych regionach Polski i poznać coś nowego, przecież schabowy czy hamburger wszędzie smakują podobnie.